Андалусия / Държава: Испания

Андалусия – история, фламенко, прекрасен климат и хубаво вино

Андалусия е най-големият автономен регион по население (8 милиона жители) и втори по територия след Кастилия и Леон. Регионът е разположен в южна Испания. Територията му е почти 88.000 квадратни метра, което представлява 30% от територията на цялата страна. Андалусия е разделена на 8 провинции – от запад на изток: Уелва, Кадис, Севилия, Кордоба, Малага, Хаен, Гранада и Алмерия. Тя е разположена между Атлантическия океан и Средиземно море, между Европа и Африка, с 4 крайбрежни области: Коста де ла Луз (провинция Уелва и Кадис), Коста дел Сол (провинция Малага), Коста Тропикал (провинция Гранада) и Коста де Алмерия (провинция Алмерия).

Регионът разполага с 5 международни летища – Малага, Севилия, Херес, Алмерия и Гранада. Летището в Малага е най-важното и основно летище в Андалусия и 4-то в цяла Испания.

Високоскоростния влак АВЕ свързва Барселона и Мадрид със Севилия, Кордоба и Малага. Тази железопътна мрежа е с капацитет на обслужване около 20 милиона пътуващи на година. Ежегодно се правят подобрения за транспортните  мрежи в Андалусия – летища, пътища, пристанища и влакове.

Повече от 10 500 километра от пътна мрежа (включително 2 500 километра автомагистрала) пресича Андалусия от запад на изток и от север на юг. Пристанищата в Андалусия развиват амбициозни проекти за модернизация, включващи нови терминали за круизи и множество удобства за своите потребители. Регионът разполага с 36 пристанища, като най-важните от тях са: Малага, Алхесирас, Кадис, Уелва, Алмерия и речното пристанище в Севилия.

MICE сектора ( Срещи, Инициативи, Конференции и Изложения) в Андалусия се е превърнал в ключов елемент в последните години за предлагане на разнообразието в туризма. Заедно с Мадрид и Каталуния, Андалусия е лидер в този сектор в Испания: повече от 3000 събития за миналата година.

Има над 20 конгреса и изложбени центрове в региона, с всички удобства за провеждане на всякакъв вид събития, начело с Панаира и Палата на изложенията в Малага (60 000 квадратни метра) и Палата за изложения и конгреси в Севилия (повече от 30 000 квадратни метра).

Миналата година Андалусия е посрещнала повече от 25 милиона туристи. Важни и различни туристически ресурси: езиков туризъм, спортни събития, природен туризъм, културен туризъм, разнообразни туристически посоки, конни надбягвания, както и шоуто в Херес де ла Фронтера „Как танцуват андалусийските коне”.

Повече от 3 000 слънчеви часове на година и 800кв.м крайбрежна линия. Андаласуия е единственият регион в Испания, заобиколен от два водни басейна – Средиземно море и Атлантическия океан. Разполага с над 80 природни обекта, паркове и резервати, които представляват 20% от територията на Андалусия.  Най-известните национални паркове са: Доняна в Уелва, Кабо де Гата в Алмерия и Сегура, Касорла и Лас Вилас в Хаен.

От голяма важност са и културните  наследства на този регион. Международно известните паметници са: дворецът Алхамбра в Гренада, Джамията в Кордоба, кулата Гиралда в Севилия и т.н.  Артистичното богатство на Андалусия ни потапят в историята, културата, както и в археологичното минало, давайки ни възможност да опознаем традициите на нейното население – музеят Пикасо, новият музей Кармен Тисен в Малага, Музеят за изящни изкуства в Севилия и т.н. Пет града в Андалусия имат паметници, които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО- Кордоба, Гренада, Севилия, Убеда и Баеса. Старият град в Кордоба е вторият по големина в Европа.Катедралата в Севилия е вторият по големина готически и трети по големина христянски храм в света.

Андалусия е с най-голяма пълнота и избор по отношение на голфа в Испания. Повече от 110 курса по голф, което е 30% от курсовете в цяла Испания, повечето от тях са разположени в областта Коста дел Сол.

Този регион предлага безкрайни възможности за всички видове спортни дейности: голф, сърф, подводен риболов, ски и т.н. Сиера Невада е най-южният ски резорт в Европа, с над 60 писти и множество предложения за нощуване.

Важни фестивали и традиция в Андалусия: Фестивалът на фламенкото, Свещената седмица, Популярен панаир от април до август, Априлски панаир в Севилия, Pilgimage El Rocío в Хуелва, Карнавалът в Кадис, Августски панаир в Малага, Панаир на гастрономията и т.н

Огромен набор от здравни заведения, спа, спа хотели, арабски и римски бани.

Всичко това е Андалусия…

дори и повече!