Испания

Столица: Мадрид
Площ: 504 782 km2
Население (брой): 44 108 530
Официален език: кастилски испански (кастеляно)
Местоположение: западна Европа

Испания (на испански: España), или Кралство Испания (Reino de España) е държава, разположена в Югозападна Европа. Намира се на Иберийския полуостров (Пиренейския полуостров), където са и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и малкото княжество Андора. Към Испания се числят Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани островчета от средиземноморската страна на Гибралтарския проток, например Чафаринските острови, „скалите“ (испански: „peñones“) на Велес и Алхусемас, както и малкият остров Алборан

Испания – страна с богата история и древни традиции, топло слънце и привлекателно море, земя на гостоприемни и радушни хора, завладяващо фламенко и зрелищна корида. Намира се в Югозападна Европа, заема голяма част от Пиринейския полуостров. Мекият средиземноморски климат, високото ниво на развитие на туристическата индустрия, множеството исторически паметници, изобилието от морски продукти, свежи плодове и зеленчуци – всичко това прави Испания любимо място за отдих на много туристи от целия свят! Предпочитани места за почивка в страната са курортите Коста Брава, Коста Дел Марезме и Коста Дорада, разположени в автономната област Каталуния със столица Барселона. Безкрайните пясъчни плажове, които са удостоени със синьо знаме на Европейския съюз за екологично чист район, живописният ландшафт, благоприятният средиземноморски климат, а също така и богатата кухня и интересна екскурзионна програма – всичко това отдавна се е превърнало във визитна картичка на Каталуния. Тук ще откриете и вече традиционните курорти на Балеарските и Канарските острови – Майорка и Тенерифе и не на последно място – впечатляващите исторически паметници и топло море на Коста Дел Сол, откъдето може да се възползвате и от еднодневните ексурзии до Танжер в Мароко и до британската колония Гибралтар.

Плажовете в Испания са общински и се ползват безплатно. Заплащат се само наема на шезлонги ( 3-5 евро на ден ) и чадъри (5-7 евро на ден).

БАРСЕЛОНА – КОСТА БРАВА, КОСТА ДЕЛ МАРЕСМЕ, КОСТА ДОРАДА

Обща карта на региона

Коста Брава – Разположена на север от Барселона,се простира на 20 км по протежение на морския бряг, като се състои от множество типични средиземноморски градчета и селца, като Ла Скала, Паламос и Сан Фелиу де Гишолс. По – известните курорти в тази област са: Йорет де Мар, Тоса де Мар, Бланес. Тази удивително красива среща между планина и море е вдъхновила някога Феран Ахульо да нарече този район „Коста Брава“ (Скалист бряг). По разнообразието на предлаганите услуги тази зона не отстъпва на другите курортни градове и се отличава с живописна брегова ивица, покрай която се извива път, който открива истинското лице на Коста Брава – спокойни заливи с надвесили се борове над кристално чистата вода – пейзаж омагьосващ погледа на всеки чужденец.

Областта Коста дел Маресме- Известна по -рано като Коста дел Леванте (Източен бряг), е само на около 50 км на север от Барселона. Изключителна популярност са си спечелили курортите Калея, Санта Сусана, Пинеда де Мар, Малграт де Мар. Благодарение на  благоприятното си географското положение и близостта на планината, в Коста дел Маресме Ви очаква благоприятен средиземноморски климат, ясно небе и 275 слънчеви дни в годината. Съчетанието между море, долина и планина предопределя мекия и влажен ландшафт, където в изобилие се срещат пинии и хвойнови горички, разхвърляни по скалните хълмове. В планинския масив Сиера Литорал сформиран от хребетите Сан Матео, Корредор, Монтнегре, се срещат необикновено красиви пейзажи.

Коста Дорада – Този бряг се нарича така заради прекрасните морски плажове от ситен пясък. Тази част от крайбрежието на Каталония, която е разположена на малко повече от 100 км на юг от Барселона, всяка година привлича любители на добрия отдих. Благоприятният климат, прекрасните живописни пейзажи,  ободряващия въздух, уникалните природни дадености и богатата древна история на провинцията обуславят присъствието на туристи от целия свят и създаването на съвременни туристически центрове. Плажовете на Коста Дорада са обширни, със ситен златист пясък и прозрачна вода. Има и малки каменисти и пясъчни плажове в живописни заливчета и лагуни,обкръжени от дюни. Коста Дорада – това са още и съвременните сгради на хотелите, оздравителните комплекси и развлекателните съоръжения, позволяващи на туристите да се насладят на почивката си. Съвсем наблизо се намира и един от най-големите в Европа открити увеселителни паркове – „Порт Авентура”, който предлага екстремни и забавни атракции, както за деца, така и за възрастни.

КОСТА ДЕЛ СОЛ

Южното крайбрежие на Испания не случайно се нарича “Брега на слънцето”. В тази част на Испания 325 дни в годината са абсолютно безоблачни. Средногодишната температура, която тук е около 23°С, великолепните плажове, множеството водни спортове, морски разходки, тенис и голф игрища, прекрасните хотели с безупречно обслужване и невероятния нощен живот са гаранция за качествен отдих. По количество на местни културни забележителности, Коста дел Сол не може да се сравни с никой морски курорт. По време на пътуването от курортния град до планинския масив Ронда – люлката на испанската корида, дъхът Ви ще спре от руините, останали от времето на римляните и маврите. На два часа се намира Севилия, където циганката Кармен е танцувала Фламенко и е била съблазнявана от несравнимият испански сеньор Дон Жуан. От другата страна на крайбрежието, само на 2 часа път се намират грандиозните пещери Нерха, запазили в своите каменни стени свидетелства за древната история на земята. Тук в планината лежи и друга перла от историята и архитектурата – Гранада. Архитектурният комплекс Алхамбра, който без съмнение може да се нарече едно от чудесата на света, остава следа в сърцето на всеки, който го е посетил и остава един от най-популярните монументи в Испания. Оттук може да се възползвате и от еднодневните ексурзии до Танжер в Мароко и до британската колония Гибралтар.

ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА И БАЛЕАРСКИТЕ ОСТРОВИ

Майорка е главния остров на Балеарския архипелаг. Столица на острова и целия архипелаг е гр. Палма де Майорка.

Туристическата индустрия на острова започва да се развива през 20-те години на 20-ти век, когато тук са построени първите хотели, предназначени за най-богатите хора в Европа. Днес курортният туризъм се явява основен аспект от живота на Майорка. Островът разполага с широка мрежа от съвременни хотели, осигуряващи на гостите си първокласен комфорт и истинско европейско обслужване. Благодарение на средиземноморския си климат, Майорка се отнася към списъка с курорти, посещавани целогодишно. Даже в самия разгар на лятото тук не е прекалено горещо, а зимата е изключително мека. Относителната влажност на въздуха е около 70% в течение на цялата година и в съчетание с благоприятния температурен режим това поддържа неизменно доброто настроение на гостите на курорта.

Още един важен фактор, превърнал Майорка в един от най-привлекателните кътчета на света, се явява удивително богатата и разнообразна природа на острова. В планините на Сиера де Трамонтана можете да се насладите на типичен планински пейзаж. В същата висока част на острова, се намират живописни градчета, като Валдемос и Солер. Северната част на Майорка, където на 100 км се простира планински хребет, се отличава с отвесни брегове, приютили малки заливчета, много от които са достъпни само от към морето, и девствени плажове. Вътрешната част на Майорка, където е съхранен традиционния начин на живот, и до днес напомня защо на времето са я наричали „остров на покоя“

Южната част на Майорка е по-топла и суха. Тук се намират най-красивите плажове на острова. Останалите курорти са разположени на югозападното крайбрежие по всички страни на залива Палма. На югоизток от столицата се намират „немските“ курорти Аренал, Плайа де и Кан Пастиля. Тези три туристически зони са обединени с общ пет километров плаж. През всеки 700-800 метра са разположени общински „плажни клубове“: малък бар, съблекални, тоалетни, наем на шезлонги и чадъри, център за водни спортове. Зад линията на плажа се простира павирана крабрежна улица с високи палми от двете страни. По протежението и има многобройни магазинчета, ресторанти и барове. Трите курорта са свързани със столицата чрез няколко автобусни маршрута. На запад от Палма са разположени „английските“ зони, сред които се открояват Магалуф и Палма Нова, смятани за център на младежкия отдих. Съвсем близо до столицата се намират елитните зони за отдих Илетас и Кала Майор, в съседство с лятната резиденция на кралското семейство – двореца Маривент.

Хотелите в Майорка са съсрeдоточени главно по крайбрежието, прочуто с чудесните си пясъчни плажове и кристално чисто море. Бреговата линия се отличава със съчетанието от обширни плажове, простиращи се на много километри, и величествени скалисти брегове, покрити с пинии и образуващи уединени заливи. Местната кухня, базирана основно на пресни морски продукти и плодове, поразява със своето разнообразие и изисканост. Освен това Майорка се слави с богатия си народен фолклор и традиционни занаяти, сред които дърворезба, грънчарство, обработка на перли, бродерия и много други.

КАНАРСКИ ОСТРОВИ. ТЕНЕРИФЕ.

Канарските острови са част от Испания. Тенерифе е най-големият от седемте Канарски острови от архипелага. Той се нарича „острова на вечната пролет“, защото тук винаги е топло и на практика няма температурни крайности. Планинска верига Тенерифе разделя на две климатични зони: влажна, покрити с буйна растителност на север, а на юг – суха и слънчева. Затова Тенерифе е известен като „остров с две лица. Коста Адехе е курорта, където са най-модерните хотели на южната част на Тенерифе. Красотата на природата и уникалният климат ежегодно привличат милиони туристи тук. Луксозните хотелски комплекси, богата кухня, разнообразните възможности за отдих и водни спортове – всичко това ще остави трайно впечатление от отдиха. Хората идват тук заради екзотиката, комфорта и развлеченията по правило всички откриват това, което търсят. Този необикновен остров на Испания е популярен със своите уникални възможности за отдих, които той осигурява за туристите практически 365 дни в годината – защото времето в Тенерифе позволява да се наслаждавате на море, плаж, слънце и всички видове развлечения през цялата година. Повечето хотелски комплекси са построени през последните 10-15 години, но има и редица съвсем нови. Много от тях са с голяма територия и значителен брой предлагани услуги. Целесъобразната политика на застрояване на бреговата линия позволява да се запазят естествените ландшафти и в много случаи, вместо да се строят нови хотели, се създават нови плажове от лечебен вулканичен пясък, защитени чрез специални вълноломи от силните вълни на Атлантическия океан. Основната природна атракция е без съмнение вулканът Teide – най-високата точка на Испания. В допълнение можете да посетите съседния остров Ла Гомера, да обиколите спящите вулкани на остров Лансароте, да се насладите на прекрасната колониална архитектура на град Лас Палмас и известните дюни на курорта Плая дел Инглес на остров Гран Канария. И, разбира се, не може да не посетите „Лоро Парк“ на Тенерифе, където възрастни и деца могат да получат незабравими емоции от шоуто на папагали, делфини, косатки и тюлени, както и да се разходят по алеите и павилионите в парка, събрали огромна колекция от животни от целия свят: пингвини, акули, горили, тигри, крокодили, фламинго и разбира се – папагали.


Географско положениеКанарските острови са една от 17-те провинции на Испания. Те са разположени в Атлантическия океан – на 1500 км от Пиринейския полуостров и на 100 км от крайбрежието на Африка. Първите данни за Канарските острови, тогава наричани Щастливи, са от 505 година преди новата ера. Картагенския мореплавател Ханон, придвижвайки се на юг покрай постинните брегове на Сахара, достига острови, които го удивяват с богатството си и пише за тях в „Морското околосветско пътешествие на Ханон“.

Административно деление -
Канарските острови, административно се делят на две провинции: Санта Круз де Тенерифе, която включва о-в Тенерифе, Гомера, Ла Палма и Иерро, и провинция Лас Палмас, където влизат островите Гран Канария, Фуеревентура и Лансароте.

Официален Език и население-
Официалния език е испански. Съвременните канарци са горд, дружелюбен и гостоприемен народ. Канарци са само жителите на остров Гран Канария. Жителите на Фуеревентура са фуеревентурци, жителите на Лансароте – лансаротци и т.н.

Климат -
Канарскте острови са единствения в Европа целогодишен плажен курорт с уникален мек климат. Тук винаги има топло море и и ласкаво слънце. Цяла година температурата на въздуха е 25-27°C, а на водата – 21-23°C.

Хотели     – Повечето от хотелите предлагат системата „шведска маса“, като напитките по време на храненията ( с изключение на закуската ) се заплащат допълнително. Съгласно правилата, не се разрешава в хотела да се внасят хранителни продукти и напитки, както и да се изнасят такива от ресторантите и баровете. Ползването на басейните е безплатно. Сауна, джакузи, фитнес и теннис – корт в повечето случаи се заплащат допълнително.

В стаите има сейфове, чието ползване е срещу заплащане. В много хотели стаите са оборудвани с платени миинбарове, а вечер се организират безплатни развлекателни програми: дискотеки, концерту, шоу фламенко и т.н. В деня на напускане на хотела стаята трябва да се освободи до 10.00 ч. До трансфера към летището за обратния полет, клиентите могат да оставят багажа си в помещението за съхранение на рецепция.

Плажове – Плажовете в Испания са общински и се ползват безплатно. Заплащат се само наема на шезлонги ( 3-5 евро на ден ) и чадъри ( 5-7 евро на ден ).

Време : 1 час преди българското ( континентална Испания, о-в Майорка ) или 2 часа преди българското ( Тенерифе )

География : Намира се в Югозападна Европа, заема голяма част от Пиринейския полуостров. На север граничи с Франция и Андора, на запад с Португалия. На север е Бискайския залив, на изток – средиземно море, на юг – Средиземно море и Атлантическия океан. На Испания принадлежат няколко групи острови, най-значителни от които са Балеарските острови в Средиземно море и Канарските острови в Атлантическия океан, лежащи на повече от хиляда километра на юг, срещу африканското крайбрежие. На Испания принадлежат също градовете Сеута и Мелилия, разположени в Северна Африка.

Площта на страната е 504750 кв. км. Пиринеите, разположение на протежение от почти 485 километра от Бискайския залив до Средиземно море, са природна граница между Испания и Франция. Обаче най-характерната топографска черта на Испания е обширното, без почти никаква растителност централно плато Месета, намиращо се на височина около 610 м. над морското равнище.

Празници и почивни дни : Нито една европейска държава няма повече празници от Испания. Най-важните празници са родени като религиозни, но с времето са се превърнали във весели празненства с песни и танци. Освен това във всяко населено място се чества свой светец-покровител, по случая се организира най-големия годишен празник и се дават допълнителни два почивни дни. В почивните дни не работят учреждениеята и магазините.

Национални особености : По характер испанците са сериозни, отворени, галантни, човечни, имат добро чувство за хумор и способност за работа в екип.

Жителите на северните страни могат да сметнат разговора между двама испанци за караница, но това е начинът, по който общуват испанците. Трябва да се научите да говорите силно, с изражение. Склонността на испанците да закъсняват е предмет на множество закачки и шеги. Тъй като испанците много обичат да говорят, няма регламент за срещите. По време на сиестата животът в страната замира.

В Испания се яде късно : закусва се в 14 часа и се обядва в 22. На масата трябва да се избягват теми като гражданската война, периодът на управление на Франко, коридата и личният живот.

Климат : Средиземноморски, сух и достатъчно горещ. Зимата е мека. Най-доброто време за туризъм е от края на пролетта до началото на есента. Средни температури :

Население : Населението на страната е около 39276000 души, като разделението по градове е следното : Мадрид (3010000 души), Барселона (1644000 души), Валенсия (753000 души), Севиля (683000 души), Сарагоса (594000 души), Билбао (370000 души).

Език : Националният език е испанският. В отделните региони : галисийски, баски, местни диалекти. Каталунският език, принадлежащ към романската група, е тясно свързан с наречията във франция, е признат за втори национален език, използван в средствата за масова информация, на него се водят на практика всички делови преговори.

Религия : католици – 97%, протестанти, юдеи, мюсулмани.

Валута : Евро (EURO), 1 EURO = 100 EURO cent. Банкноти : 500, 200, 100, 50, 20, 10 и 5 евро. Монети : 2 и 1 евро; 50, 20, 10, 5, 2 и 1 цент.

Банкнотите са еднакви във всички страни от еврозоната. Монетите се различават само с оформлението на втората си страна. Въпреки това, всички монети от еврозоната са с еднаква стойност и се приемат за разплащане навсякъде.

Валутен обмен : Чейндж-бюрата в банките работят от 9.00 до 14.00, в събота – от 9.00 до 12.00, неделя е почивен ден. На главните улици в Мадрид банките са отворени денонощно. Бъдете внимателни при получаване на информация за курса, тъй като в рекламите често се указва курса без да се отчита комисионната, която се взима отделно. Приемат се кредитни карти, банкоматната мрежа е много развита.

Митнически правила : При влизане в Испания се разрешава да не внесат редица лични вещи, една портативна пишеща машина, една видеокамера или два фотоапарата с десет ленти за всеки. Може да си вземете радиопремник или портативен касетофон, ако си личи, че това не са нови предмети. Също така се разрешава вноса на спортен инвентар за лично ползване, собствени ценности, предмети за използване в къмпинг или за палатков лагер. Можете да поискате от митничарите да ви дадат квитанция за внесените неща, която ще бъде показана при излизане от страната. Понастоящем са разрешени следните максимални количества тютюневи и алкохолни изделия за един човек : 200 цигари или 250 грама тютюн, една бутилка вино плюс още една бутилка любима алкохолна напитка. Няма каквито и да е ограничения за внос на банкови или пътнически чекове в чуждестранна валута, а също и в конвертируемите песети, също и за чуждестранна валута в банкноти или монети, разрешени за внос на испанска територия.

Полезна информация :За Ваше удобство и услеснение, във фоайето на всеки хотел има щанд или закачено информационно табло на ТЕЗ ТУР с фотографии и мобилни телефони на обслужващите гидове, както и график на посещенията им в съответния хотел. В посочените часове, представителите на ТЕЗ ТУР ще бъдат на разположение за помощ, насоки и всякакви въпроси свързани с престоя на туристите. През остатъка от работното време, можете да ги откриете на техните мобилните телефони. След паспортния контрол и останалите местни формалности и след като си вземете багажа, представител на Тез Тур ще Ви насочи към автобуса за Вашия трансфер. Внимателно изслушайте информацията, която съпровождащият гид ще Ви съобщи по пътя към хотела. Той също така ще Ви информира относно часа, когато ще се проведе информационната среща с Вашия екскурзовод (представителя на „TEZ TOUR“, отговарящ за хотела, в който сте настанени). Екскурзоводът ще Ви определи час за среща във фоайето на хотела , по време на който ще Ви бъде даде допълнителна информация за страната и предлаганите екскурзиите. Съветваме Ви да не се обръщате към частни фирми, организиращи допълнителни екскурзии, тъй като екскурзоводите в тях не са сертифицирани за провеждането им.

ВНИМАНИЕ! Туристите записани по програмите с екскурзионни турове в Испания и Средизменоморието се посрещат на летището с табела с името на съответния тур.

Транспорт : По всяко време можете да си извикате такси по телефона от хотела или от бара, или да вземете такси от най – близката стоянка. Не е прието да се спира такси и на улицата. Ако ви потрябва информация за работата на обществения транспорст, обърнете се към вашия гид или в рецепцията на хотела, където, като правило, има справочник с разписанието на автобусите и влаковете. Билетите за автобус се закупуват от шофьора.

Коли под наем : За да вземете кола под наем, трябва да предоставите паспорт и международна шофьорска книжка. Ред компании, предоставящи коли под наем, ще поискат също така от водачите да са по-възрастни от 21 или 23 години, и да са получили книжка не по-рано от две години преди това. Средната стойност на кола под наем може да бъде от 20 до 115 Евро и повече, в зависимост от класата и мощността на колата. Лицето, взело кола под наем, плаща самостоятелно за горивото, пътните такси и глоби и разходите за спукани гуми. Често задължително условие за взимане на кола под наем е даването на депозит, равен понякога на стойността на наема, който се връща на клиента, след като взетият под наем автомобил бъде върнат.

Испанските пътни правила в основата си са сходни с европейските. Задължително е ползването на колан.

В курортните центрове може да се вземе колело под наем (стойността им е от 9 до 15 Евро на ден) или мотор (12-60 Евро на ден).

Електричество : 220v

Връзка : Много по-евтино е да използвате кабините на „Telefonica“ (Испанска телефонна компания), отколкото да звъните от хотела. За заплащане може да използвате монети или карти, които можете да си купите в хотела или от тютюнените сергии. За международно обаждане се набира 00, след това – кода на държавата ( за България – 359) и на града, след това номера на абоната. Една минута разговор с България от уличен телефон излиза около 0.75 Евро. Цените на телефонните разговори в различните градове могат да са различни.

Магазини : Покупките е по-добре да се правят в големите градове – Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага и тн. Най-голямата мрежа магазини в Испания е El Corte Ingles, където както казват испанците, може да се купи всичко – от игла до самолет. Но това е скъп магазин. По-добре избягвайте да пазарувате в големите магазини, тъй като там избора е по-малък, а цените – по-високи. А в малките магазинчета можете да намерите качествени стоки на разумни цени. Работното време е от 9 :00 до 13 :00 и от 16 :00 до 20 :00 (в събота – до 12 :00). От 13 :00 до 16 :00 е сиестата.

Бакшиш : Системата на бакшишите се разпространява и върху услугите на сервитьорите в баровете и ресторантите, камериерките в хотелите, таксиметровите шофьори и гидовете и е около 5-10% от стойността на поръчката. Заплащането на бакшиш не е задължително, но ако клиентът е останал доволен от обслужването – бакшишът е признак на добрия тон.

Препоръки : За да се чувствате достатъчно спокойно, настоятелно Ви препоръчваме да предоставите всичките си ценности в сейф, който в повечето хотели се намира или в стаята Ви или на рецепцията в хотела. Стойността на наем на сейф не е висока, а депоцита ще Ви бъде върнат след като върнете ключа от сейфа. Няма нужда винаги да носите със себе си паспорт и самолетен билет, затова може да ги оставите и тях в сейфа.

Спешни телефонни номера : Национална полиция – 091, местна полиция – 092, Cruz Roja (Червен кръст) – 22-22-22, спешна медицинска помощ- 061, пожарна служба – 080, точен час – 093, информационна служба за градските улици, движението на рейсовете, дежурните аптеки и тн. – 098.

Визови изисквания:

Испания е член на Европейския съюз и Шенген. Считано от 10.04.2001 г. българските граждани пътуващи за Испания с цел туризъм, бизнес, краткосрочни командировки не се нуждаят от входна виза за пребиваване до 90 дни, за период от 6 месеца. За престой над 90 дни следва да се снабдите с виза от посолството на Испания.

За пътуването е необходимо да притежавате паспорт с валидност най-малко шест месеца към датата на влизане в страната, документ доказващ целта и условията на посещението Ви в Испания, медицинска застраховка, наличие на достатъчно финансови средства за времето на престоя, както и за обратното връщане или за транзитното преминаване към трета страна.