Музеи Виена

Информация за музеите в Виена, Австрия

1. Музей на изящните изкуства – Намира се на булевард „Рингщрасе” на площада на Мария-Терезия. Това е един от ,,близнаците”, както виенчани наричат двете сгради на Музея на изящните изкуства и Музея на естествената история. Те са част от мащабното стрителство, започнато в края на XIX век от император Франц-Йосиф. Двете здания са с идентичен екстериор и обърнати с лице едно към друго, в стил неоренесанс. Интересен е фактът, че сградата на галерията е строена специално, за да съхранява и експонира една от най-богатите картинни колекции в Европа – тази на Хабсбургите. Днес туристите имат възможност да се докоснат до творчеството на велики фламандски, холандски, германски, испански, френски, италиански автори от XVI до ХХ век. Това е една от най-богатите галерии в света, където можете да се насладите на творби на Питер Брьогел Старши, Рубенс, Ван Дайк, Рембранд, Вермеер, Мемлинг, Дюрер, Рафаело, Веронезе, Тициан, Тинторето, Аркимболдо, Караваджо, Гуидо Рени, Джорджоне, Никола Пусен, Веласкес. Най-известните шедьоври на музея са „Вавилонската кула“ на Питер Брьогел Старши, „Портрет на ерцхерцог Алберт” на Рубенс, „Инфантата Мария-Тереза” на Веласкес, „Разрушаване на храмовете на Йерусалим” на Никола Пусен, „Давид” на Краваджо, „Ecce homo“ на Тициан, изгледи от някогашна Виена на Тинторето и Белото, изгледи от Венеция на Каналето и много други. Музеят разполага с колекции от Египетската, Гръцката и Римската античност. Особен интерес и гордост за нас е изложеното тук златно съкровище на българските ханове, известно под името „Златното съкровище от Над Сент Миклош”. То е открито през 1799 г. в едноименното унгарско градче , по това време в границите на Австрийската империя, и е подарено на Хабсбургите. 10-килограмовото съкровище се състои от 23 съда, изработени от 22-каратово злато, с богата орнаментална украса и изключително разнообразие от форми и стилове. То може да се види в залата за древногръцко и римско изкуство.

2.Музей на естествената история – открит е за посетители на 10 aвгуст 1889 г. и е вторият близнак на площада на Мария- Терезия. В него могат да се видят милиони експонати, между които множество животински и растителни видове, изчезнали преди повече от два века. С най-голяма стойност са запазеният скелет на най-дългото земно гръбначно животно – динозавърът Diplodocus и малката статуетка от времето на палеолита – Венерата от Вилендорф.

3.Белведере – намира се на втората по големина пътна артерия във Виена ,,Гюртела”. Представлява дворцов комплекс, принадлежал на един от най-великите пълководци в световната военна история, известен с победата си над османската армия през 1683 г. – принц Евгений Савойски. От двата красиви двореца (Горен и Долен Белведере), строени през XVIII век в популярния за времето стил барок, се открива уникална гледка към стария град на Виена, затова и името на комплекса в превод от италиански език е „красива гледка”. Принц Евгений Савойски е известен и с голямата си любов към изкуството. След смъртта му дворецът става собственост на Хабсбургите. През 1777 г. император Йосиф II излага тук кралската колекция от картини. През 1806 г. към тях се добавя колекцията от замъка Амбрас в Тирол. През 1890 г. тези картини са пренесени в Музея на изящните изкуства на Ринга, който тогава бил току-що завършен. В двореца Белведере от 1894 г. е живял престолонаследникът Франц-Фердинанд, убит в Сараево през 1914 г. Дворцовият комплекс „Белведере” е свързан и с историята на България – на 1 март 1941 г. тук министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт. Днес Горният дворец представя австрийско изкуство от XIX и XX век – класицизъм, Бидермайер, експресионизъм, югендстил или сецесион, (тук е най-богатата колекция от картини на Густав Климт (включително едно от най-известните австрийски платна „Целувката”), Оскар Кокошка, Егон Шиле. Долният дворец е музей на бароковото изкуство, а оранжерията на двореца е музей на средновековното изкуство.

4.Виенската опера –  Една от емблематичните  и внушителни сгради на централния булевард във Виена – „Рингщрасе”. Това е една от най-значителните музикални институции в Европа и в нейната музейна част може да се проследи историята на оперното изкуство. Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Завършена е през 1869 г. и тържествено открита с оперaта на Моцарт ,,Вълшебната флейта”. Интересен факт е, че архитектурата на сградата е подложена на убийствени критики от страна на Двора и на виенското висше общество и двамата архитекти умират съвсем скоро след завършването й – единият се самоубива, не успявайки да понесе критиките, а другият умира от инфаркт няколко месеца по-късно.

5.Дворецът Хофбург – това е зимната резиденция на австрийските Хабсбурги и предствлява комплекс от различни сгради и дворци на императорската резиденция, строени между XIV и XIX век. След разпадането на Австро-унгарската империята през 1918 г. части от Хофбурга са превърнати в музеи. Най-емблематични сред тях са Музеят на Сиси (императрица Елизабет – съпругата на император Франц-Йосиф I) и Императорските апартаменти, където може да се види бита и почувства духа на управляващата династия. Особен интерес предизвиква и Съкровищницата на Хабсбургите, в която се съхраняват ценности на повече от 1000 г. Сред тях са бохемската, австрийската и унгарската корона, както и тази на Свещенната римска империя, редица ордени и лични вещи на императорите и техните роднини, сред които най-изявеният е Наполеон Бонапарт. Посетителите на имперската съкровищница могат да видят и т. нар. „копие на съдбата”, за което се счита, че с него е бил прободен Христос на кръста.

6.Албертината (Albertina) – също е част от дворцовия комплекс. Сградата носи името на своя първи собственик и строител – херцог Алберт фон Тешен, един от множеството зетове на Мария-Терезия. През 1919 г., след разпадането на Австро-унгарската монархия, сградата на двореца е превърната в галерия. Тя приютява една от най-богатите графични колекции в света – над 900 000 графики от времето на късната готика до наши дни. Тук се съхраняват и платна на Пикасо, Марк Шагал, Оскар Кокошка, Хуан Миро, Реноар и др.

7.Катедралата “Св. Стефан” (Stefansdom) – се намира на площад „Св. Стефан” в центъра на стария град и е един от символите на Виена. Първата църква на това място е построена през XII век в романски стил, а през XIV-XV век Хабсбургите напълно я реконструират, за да придобие сегашния си вид – една от най-известните готически катедрали в Европа. Изкачването до най-вискоката й точка – южната кула, която виенчани галено наричат “Щефи”, е сред атракциите на града. Тя е висока 137 м, до нея водят 343 стъпала, а от върха й се разкрива изключителна гледка.

8.Дворецът Шьонбрун и прилежащите му градини са сред най-посещаваните туристически атракции в столицата на Австрия. Те са част от културните паметници под закрилата на ЮНЕСКО – признание за богата история и красивата барокова архитектура на комплекса. Дворецът възниква в края на XVII – началото на XVIII век, на мястото на ловни имперски гори. Тук е имало и извор, който дава името на комплекса – Schoеnen brunnen (в превод от немски език „красив извор”). По време на управлението на Мария-Терезия (1740-1780 г.), той придобива сегашния си вид и се превръща в лятна резиденция на императорския двор. Богатият интериор на двореца е своеобразен триумф на стила рококо от XVIII век. Той разполага с 1440 стаи, от които 40 са отворени за посещение. Те са пищно обзаведени, с кристални полилеи, богато украсени с гоблени и картини (предимно портрети на Хабсбургите и техните родственици от европейските дворове). Една от атракциите в Шьонбрун е и първият зоопарк в света, открит през 1779 г. от съпруга на Мария-Терезия – Франц Лотарингски.

9.Пратерът (Wiener Prater) е увеселителен парк, разположен на широка площ по крайбрежието на река Дунав. Дълги години тази територия е била собственост на императорското семейство, където са се намирали ловните полета на Хабсбургите. По време на управлението на император Йосиф II, през XVIII век, част от пространството се обособява като алея за разходки на жителите на града и постепенно тук започват да се подвизават различни артисти и атракциони, за да възникне по-късно и самият Пратер. Перлата на парка е огромното виенско колело, което се завърта за първи път през 1897 г. През XIX век такива колела са поставяни във всички по-големи градове на Европа и са били своеобразен символ на техния възход. Днес единствено Виенското се е запазило и повече от век олицетворява увеселителния парк в града, а и самата Виена.

10. Арсеналът или Военно-историческият музей се намира срещу двореца Белведере. Първите сгради на комплекса са построени непосредствено след т. нар. Мартенска революция от 1848 г., на мястото на старите крепостни стени на града, на мястото на стари воененни гарнизони и складове. По време на Втората световна война (1939-1945) част от тях са разрушени и по-късно възстановени в оригиналния им вид. Днес Арсеналът е един от най-богатите военно-исторически музеи в света. Тук могат да се видят изцяло запазени оръжия от рицарски времена до световните войни. Сред най-забележителните експонати на музея са колата и униформата, носена от австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд по време на кървавия атентат в Сараево от 28 юни 1914 г., с който започва Първата световна война.

11.Къщата на Моцарт (Figarohaus) се намира в непосредственна близост до катедралата „Свети Стефан”. Геният е живял тук в последните три години от живота си (септември 1784 - април 1787), където е композирал ,,Сватбата на Фигаро” и други свои големи произведения. Тук може да се докоснете до живота, творчеството и бита на композитора.

12.Карлскирхе се намира на Карлсплац – една от най-красивите постройки в града. Строежът й започва след поредната чумна епидемия, по време на управлението император Карл VI, с надежда, че тази най-страшна заплаха ще отшуми и няма да грози повече града. Църквата е завършена през 1737 г., изцяло в бароков стил. Освен с красивата си фасада, тя впечатлява и с интериора си. Неслучайно Карлскирхе е единствената църква във Виена, където посещението се заплаща. Тук може да се насладите на прекрасните стенописи на барокови майстори като Себастиано Ричи, Йохан Ротмайер и др.