Музеи в Ница

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МУЗЕИТЕ В НИЦА / ФРАНЦИЯ

Музеят Матис –

След смъртта на големия френски художник Анри Матис (1869-1954), неговата вила в Ница бива превърната в музей. Матис идва на Ривиерата, за да се лекува от бронхит, но се влюбва в климата и красотата на Ница и остава там до смъртта си. Колекцията на музея съдържа 68 живописни творби и характерните за неговото творчество колажи от рязана хартия, 236 рисунки, 218 гравюри, 57 скулптури, 95 фотографии, както и 187 предмета, принадлежали лично на художника.

MatisseMuseum MatisseMuseum MatisseMuseum MatisseMuseum MatisseMuseum

Музеят Шагал –

Марк Шагал (1887-1995) е един от най-големите художници на XX век. Той  решава да основе в Ница своя музей още преживе. Той самият смята, че тук посетителят ще намери мир и спокойствие. Именно затова събира в този музей седемнайсетте си платна с библейска тематика. Шагал е дълбоко религиозен и в творбите си представя своето тълкуване на библейски сцени. Тук могат да се видят още акварели, графики и скици на художника.

ChagallMuseum ChagallMuseum ChagallMuseum ChagallMuseum ChagallMuseum

Музеят Масена

Разположен е в красива вила, чиито собственици – фамилията Масена – подаряват на Ница при условие, че там бъде основан регионален исторически музей. В музея може да намерите примитивно изкуство, църковна украса, италианско, фламандско изкуство, оръжия от XIV до XVIII век, бижута, керамика, източни костюми, макети на града, акварели на художници от Ница.

MassenaMuseum MassenaMuseum MassenaMuseum MassenaMuseum MassenaMuseum