Музеи Мюнхен

Информация за музеите в Мюнхен, Германия

1.Старата Пинакотека е сградата в стил Венециански Ренесанс.  Построена е през 30-те години на XIX век, за да приюти колекцията от живопис на херцозите Вителсбах. Галерията притежава над 800 картини от периода XIV-XVIII век, включтелно творби на Джото, Рафаело („Светото семейство” – първата негова картина донесена в Германия), Леонардо да Винчи (“Девата с Младенеца”), Тициан (“Трънния венец”), Тинторето, Фра Анджелико („Погребението на Исус Христос”), Рембранд, Веласкес, Ел Греко, Мурильо, Джузепе Рибера, Каналето (“Венециански площад”), Никола Пусен и др. Силно представени са Германската (Франс Халс, Албрехт Дюрер, Лукас Кранах) и Фламандската школа – (Якоб Йорданс, Ван Дайк и Петер Брюгел старши, Рубенс). Изложени в две от най-големите зали на галерията, творбите на Рубенс са гордостта на Старата пинакотека.

2.Нова Пинакотека е сграда в постмодернистичен стил, дело на архитекта Александър фон Бранкас. Построена е на мястото на по-стара сграда, издигната по времето на Лудвик I Баварски, която е унищожена по време на Втората световна война. Новата пинакотека приютява картини и скулптури от XVIII и ХIХ век, от Класицизма до Ар нуво. В нея можете да видите живописни творби на Гоя, Клод Моне, Едуар Мане („Закуска в ателието”), Пол Гоген, Ван Гог, Пол Сезан, Сьора, Синяк, Писаро, Тулуз-Лотрек, Густав Климт, Уилям Търнър, както и скулптурни творби на Роден и на Бертел Тордвалсен

3.Модерна Пинакотека се разпростира на огромно пространство – 12 000 кв м. Това е галерия, посветена на изкуството на XX и XXI век, предлагаща колекции от четири области: живопис, графика, архитектура и дизайн. Тук можете да се насладите на шедьоври на Оскар Кокошка, Анри Матис („Натюрморт с мушкато”), Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Макс Бекман и др. Тук са изложени и картини на художниците от течението „Синият конник” – Василий Кадински, Франц Марк, Паул Клее, Аугуст Маке.

4.Дойчес музеум се намира на остров в река Исар. Открит е през 1925 г. и е един от най-богатите музеи за наука и техника в света. Той отразява развитието на науката и техниката от тяхното възникване до наши дни. Създаден е от пионера на електрификацията в Бавария – Оскар фон Милер.

5.Резиденция на Вителсбахите – през 1385 г. херцозите Вителсбах започват да строят нова резиденция, която се оформя с времето в мащабен комплекс. Особен интерес представлява Съкровищницата, където могат да се открият корони, диадеми, подвързии за книги украсени със скъпоценни камъни, чаши, саби, ками. Интересен е изваяният с орнаменти кръст, принадлежал на кралица Жизел Унгарска (началото на ХI век), както и едно прекрасно произведение на бижутерското изкуство, уникат, представляващ сцената на Св. Георги, убиващ змея – 1590 г. В Съкровищницата могат да се видят още предмети на изкуството от Турция, Персия и Мексико.

6.Германски музей по лов и риболов – намира се в сърцето на стария град, в сградата на старо августинско абатство (1618-1621). Притежава колекция от старо и модерно ловно оръжие, ловни трофеи (особено впечатлява гигантският скелет на ирландски елен от мезозойската епоха), картини, представляващи ловни сцени, препарирани животни. Музеят има специална сбирка от различни видове сладководни риби.