Остров Санторини

САНТОРИНИ (ТИРА)

Остров Санторини е един от най-известните острови на Гърция, който се състои от няколко вулканични скали. Произхода на името му се свързва със Света Ирена. Наричан още Стронгили и Калисти, това е мястото на най-голямото вулканично изригване в света. Островът е бил  кръгъл (Стронгили) и при изригването центърът му потъва, като остава само външната част от вулкана (Калдера – „казан” от исп.) и кратерът по средата, който се вижда и до днес. Първото изригване е било 1500 години преди Христа, и с него учените свързват разпадането на Критско-Микенската цивилизация, а последното през 1956 г. Някои легенди твърдят, че именно на мястото на Санторини е била митичната Атландида.

Уникалността и красотата на острова е несравнима със своите бели къщи със куполовидни сини покриви, които сякаш са спуснати от небето и са посипани по отвесните склонове на острова. Тази приказна красота и невероятни залези го прави един от най-романтичните острови, предпочитан за сключване на брак и сватбени пътешествия.

Столицата на острова е Фира, която наред с Иа (Oia) са двете най-красиви места на острова, кацнали на ръба на Калдера и откриват спиращи дъха гледки към Егейско море и кратерът на вулкана. Иа се намира на 11 км от столицата и това е мястото с най-красивите и романтични залези. Фиростефани и Имеровигли са малки селища, популярни най-вече заради близостта им до Фира (съответно на 2 и 3 км). Мегалохори е все още недокоснато от нашествието на туристите селище, което е известно с типичните къщи (хотели) в пещери.

Плажовете на острова са различни от където и да било другаде в Гърция. Най-известният е Червеният плаж – плажът е от червени и черни вулканични камъчета, а водата е гореща. В близост до него се намира и Белият плаж. Камари (10 км от Фира) е един от известните плажове на острова, черен пясък, добре организиран за туристи. Периса и Периволос са плажове с черен пясък, разположени на 10 км от Фира.

Не пропускайте да посетите: Фира, Иа, Калдера, Вулканът…

Настаняване: хотели от всички категории, студиа и апартаменти. По-голямата част предлагат настаняване без храна или само със закуска.