Още нови непознати места в Истанбул – какво може да видим, при това безплатно

Били ли сте вече в историческата част на Истанбул: „Султанахмет“, „Капалъ Чарши“, „Света София“ и т.н.? Вероятно да. Пробвали ли сте разни вкусни местни неща, като кебап или баклава? Вероятно и това също. Разхождали ли сте покрай Босфора? Пили ли сте чай в някое кокетно кафене? Сигурно дори сте били в азиатската част на покупки по булевард “ Багдат“- едно от най-оживените места за пазаруване в града. Ако сте били на тези места, вероятно сте видели лицето на Истанбул. Но ако искате да опитате повече или да се потопите по- надълбоко в този град, ние  ви предлагаме места и неща, които можете да правите при това безплатно.

Подземната джамия
Подземната джамия

Подземната джамия (Yeraltı Camii), което става ясно от името и, се намира за разлика от всички други джамии в града под земята. Тя заемала криптата на това което е останало от крепостта „Галата“, която е била разрушена по време на османското завоевание. Джамията е с нисък таван с дебели колони с ниски сводове, които разделят джамията в тесни проходи и малки места за молитва. Гробници на двама арабски войници са разположени в страничен параклис зад стъклена витрина. В непосредствена близост до подземната джамия се намира един от най-известните и стари магазини за баклава в Истанбул- „Gülüoğlu” , който според много от местните жители е най-добрият града. Джамията се намира в „Каракьой”, един от най-старите и най-исторически квартали на Истанбул, в близост до друга голяма забележителност- Кула „Галата“. Посещението на подземната джамия, може да комбинирате с друго малко приключение – да пътувате с второто най- старо метро в света (1875 г.). Тази линия има само две спирки и свързва кварталите „Каракьой” и „ Бейоглу ”. Първоначално мотрисите на метрото са били дървени и са били две на брой, задвижвани от парни двигатели. Едната е била предназначена за транспорт на хора, като е имало отделения за мъже и за жени. Другата мотриса се е използвала за пренасяне на стоки, животни и дори конски каруци.

 

Въртящите се дервиши
Въртящите се дервиши

Гара „Серкиджи” е единствената железопътна връзка между Истанбул и останалата част на Европа. Мястото не е просто транспортен център, то носи в себи си духа на историческото, културно и артистично наследство . Това е и крайната спирка на прочутия „Ориент Експрес”, който някога е преминавал през родните Русе и Варна. Няма значение дали сте тръгнали на някъде и дали ви трябва билет за влак. Заслужава си да се разходите из гара „Серкиджи”, да си представите тази пъстра смесица от знатни господа от Ориента и Европа от 19 век. Ресторантът на терминала става популярно място за срещи на писатели, журналисти и други видни личности през 1950-1960 г.. Днес той все още съществува под името „Ориент Експрес”. В сградата на гарата, се помещава музей, на който достъпа е свободен. Работното му време е от 09.00 до 17.00 часа без неделя и понеделник. Облечени от главата до петите в бяло, с червени шапки, въртящите се дервиши изпълняват своя танц, сякаш изпаднали в транс. Това невероятно изпълнение може да наблюдавате почти всяка вечер в залата на терминала, едно доста необичайно място за такъв древен ритуал. Гара „Серкиджи” се намира на 10 минути пеша от историческия център „Султанахмет” (Синята джамия, музея „Света София” и т.н.) – няма начин да я пропуснете.

Кабинков лифт "Пиер Лоти"
Съветваме ви да използвате кабинковия лифт, който ще ви струва 1.50 турски лири за да се изкачите до кафенето и да слезете пеша на обратно.

Пиер Лоти е псевдоним на френски автор живял и творил в Истанбул през 19 век. Той обичал често да посещава едно кафене, което се намира на върха на един хълм с гледка към Златния рог. По негово време мястото е било обзаведено с няколко табуретки и печка за варене на турско кафе. Днес кафенето носи неговото име, мебелировката е по- модерна, но все пак запазена в стил от 19 век. Там може да се насладите на невероятната панорама към Златния рог, както през деня така и вечерта, да изпиете едно турско кафе или чай, да поиграете на табла пушейки нергиле. Още по- интересен може да бъде и начинът по който ще стигнете до там. Може да комбинирате посещението кафенето „Пиер Лоти” с това на джамията „Еюп Султан”. Тя е построена от Мехмед Завоевателя през 1458 г. и е едно от най-свещените места за мюсюлманите в света. Там се намира гробницата на Еюп, знаменосец и близък приятел на Пророка Мохамед, който е умрял по време на арабската обсада на Константинопол през 7 век. Мавзолея на Еюп, се намира в непосредствена близост до джамията. Там се съхраняват и някои вещи на Пророка Мохамед. Местните жители, както и поклонници се стичат там, особено в петък, тъй като това е най-светият ден от седмицата в исляма. Посетителите са добре дошли, но трябва да се облечени по консервативно. Има шалове , които се раздават на жените. Тъй като мястото е свещено и от голямо историческо значение, много принцове от Османската империя, както и други знаменити личности са пожелали да бъдат погребани там след смъртта си. По този начин гробището се

Джамията Еюп Султан

Джамията Еюп Султан

разширява и се простира почти по целият път до кафенето „Пиер Лоти”. Така че вие имате два варианта да достигнете до там. Първият е  да се изкачите по стълбите, крачейки по тези свещени места. Вторият е  да използвате кабинковия лифт, на  който станцията се намира  зад джамията и стига до кафенето, наслаждавайки се на панорамата.

След като ви предложихме да се потопите в миналото, сега е време да се обърнем с поглед към бъдещето. Музеят „Dogançay” е първия турски музей за модерно изкуство. Той се помещава в историческа сто и петдесет годишна сграда, разположена в сърцето на оживения квартал „Бейоглу” и предоставя общ преглед на творчеството на един от водещите художници в Турция. Музеят разполага с модерна версия на зала за сервиране на туркси чай, който всеки ден се сервира безплатно на посетителите между 15.00– 17.00 часа. Достъпът до музея е свободен с работно време от 10.00 до 18.00 часа.

 

Емирган парк

Емирган парк

Може да се изненадате , но всички си мислят, че лалета произхождат от Холандия. Всъщност, родината на тези цветя е Централна Азия и Турция, които през 16 век са били внесени в Холандия от Турция и бързо стават широко популярни. Емирган парк е известен със своите градини с лалета, които започват да цъфтят през април. Това е и времето на фестивала на лалетата провеждан в Истанбул, за който ежегодно се засаждат три милиона лалета из целия град.Този исторически парк е разположен точно до Босфора в китното предградие на Eмирган, с над повече от 100 акра земя засадени с редки растения и дървета от цял свят, където можете да се разходите или да си направите пикник.