Какво да си купим от Турция

Одрински сапуни във форма на плодове – така майсторски изрисувани, че човек лесно може да ги обърка за истински.

Пазаруването е другото удоволствие на всяка ваканция или бизнес пътуване. Огромните търговски центрове и пъстрите пазари на Турция от векове е рай за продавачи и купувачи. Но какво си заслужава да си купим? Кое е наистина е уникално и автентично?

Килими – Оригиналните турски  ръчно изработени килими са истинско произведение на изкуството. Разнообразието им е толкова голямо, защото стилът е в зависимост от региона, където са изтъкани. Традицията в килимарството е на около хиляда години и по качество не отстъпва на персийските килими.

Коприна – Защо да не последвате Пътя на коприната? Навсякъде из цяла Турция ще откриете различни изделия направени от тази материя, но мястото, което трябва да посетите е Бурса – крайната точка на Пътя на коприната. До там може да стигнете много лесно, дори и да не планирате специално посещение на града. Ако сте в Истанбул, използвайте ферибот и си направите целодневна екскурзия (цената на билета е около 20 турски лири) и само  след час и половина ще сте в Бурса. Освен че ще разгледате тази стара столица на Османската империя, ще имате възможност да посетите „Коза Хан“ – пазара на коприна, построен преди повече от петстотин години. На всички базари в Бурса се предлагат копринени изделия на доста по-изгодни цени в сравнение от останалата част на страната.

Турски сладки, кафе и чай – Баклава, локум и халва са само малка част от сладките изкушения дебнещи на всеки ъгъл. С чаша ароматно кафе или чай, поднесени в автентичните малки чашки във форма на лале, ще доставят на всеки истинска наслада, а могат да бъдат и чудесен подарък.

Керамикa, декоративни плочки и грънци – Порцелан от Изник, ръчно изрисувана керамика или грънци от Кападокия, каквото и да изберете няма да сгрешите – всички те са уникални. В някои работилници в Кападокия може да се види как се произвеждат различни съдове, дори може вие сами  да се опитате да направите такъв. Грънците се произвеждат от специална червена глина от река Къзълръмак обогатена със сол от соленото езеро Туз. Тази технология прави изделията изключително висококачествени.

Сувенири от морска пяна – Морска пяна е мек бял камък, който се добива само на едно място в света. То се намира в провинция Ескишехир, Централна Анадола и няма излаз на море. От този материал се правят различни сувенири, но най-вече лули, известни в цял свят още по-време на Османската империя. Тези лули са толкова интересни, че бихте се изкушили да си купите от тях дори и да не сте пушач. Когато се добие от земята и е мокра, морската пяна става достатъчно еластична за моделиране. Днес е незаконно да се изнасят необработени  блокове от този бял мек камък от страната.

Кожени изделия – Турция е най-големия производител на кожени изделия в света. В многобройните магазини, складове и фабрики ще откриете отлично качество на разумни цени.

Подправки – Един от най-добрите начини да занесете частица от тази страна у дома е да си купите подправки и билки. Една добра причина за провокации и експерименти в кухнята. Разбира се ще ги откриете навсякъде, но едно от най-добрите места за закупуването им е Египетския пазар или наричан още пазара на подправките в Истанбул.

Амулет „назар бонджуг“ – Това синьо око присъства абсолютно навсякъде във всякакви размери, варианти, включено в сувенири, бижута или просто като мъниста. Този амулет има пет хилядогодишна история и няма религиозно значение. Вярва се, че то ще донесе късмет на притежателите му и ще ги предпазва от уроки. Най-добрите талисмани са ръчно изработени от издухано стъкло.

Натурална козметика  – Естествени ръчно направени сапуни на основата на зехтин могат да се намерят по уличните пазари и най-вече в районите на Егейско и южната част на Мраморно море, както и в специализираните магазини. Те са висококачествени и на много по-добра цена, отколкото може да се намерят подобни в Европа. Друг уникален вид сапун, който се произвежда в Турция е одринският, с традиция на производство от триста години. Сапуните се правят във форма на различни плодове от естествени съставки, обогатени със смес от етерични масла от рози и плодове. Те не само са красиви,  но и изглеждат  като истински плодове, имат и терапевтични свойства, дължащи се  на натуралните масла, които проникват чрез порите в кожата.