Коста дел Сол

Мек средиземноморски климат, над 300 слънчеви дни в годината, безброй плажове със златист пясък, малки очарователни градчета, всичко това си има име. Коста дел Сол или наричан още „брега на слънцето” е район в южната част на Испания в автономната област Андалусия. Крайбрежната ивица, с дължина 160 километра, е пъстра смесица от контарсти на изискан лукс и на стари исторически селища с тесни улички и белосани къщи с цветя. Скоро Коста дел Сол се сдоби с ново име – „Коста дел Голф”. Това се дължи се на факта, че в региона има над 70 голф игрища. Четири от които са класирани сред десетте най-добри в Европа.

Ронда

Новият Мост - символ на град Ронда

Ронда е кацнал буквално на ръба на скалите. Намира се на около 45 минути път с кола от Малага. Един от последните мавритански градове паднали по време на Реконкистата. Южната му част е класически пример на така наречените мавритански „бели села“ с калдаръмени улички, капаци на прозорци от ковано велязо и ослепително белосани къщи.
Ронда се счита за родното място на съвременното бикоборството. Арената „Пласа де Торос” е една от най-старите в Испания, получила допълнителна популярност сред младите хоа, заради снимки на видеоклип на Мадона. Вътре има музей и е отворена по всяко време за посетители, входната такса е 6 евро.
Новият мост, символ на града, е около 200 годишен и свързва стария и новия квартал. Извисява се на 100 метра височина над каньона, а вътре в него ще откриете очарователен малък музей.
Арабските бани построени в стар арабски квартал, датират от 13 век и са най-добре запазените в Европа. Интересен факт е, че те се използват до 17 век, но се изоставят въпреки удивителното архитектурно постижение за епохата си, заради някои морални норми в християнството.
Винопроизводството в района е с над 6000 годишна история. Винарната „Ла Сангре” се помещава в една от най-красивите „къщи гигант”, която през 14 век е дворец, а през 20 век се превръща във винарна. В училището по дегостация ще имате възможност да опознаете, помиришете и опитате местните вина. Избата има музей разделен на дванадесет тематични стаи, магазин с огромен избор на вина на преференциални цени, а входната такса варира между 4 – 10 евро в зависимост от броя на дегустациите.

Пътят на краля

Дефилето „лос Гайтанес“ е място, където птиците буквално летят под краката ти. Тази природна територия е разположенa в самия център на провинция Малага. Паркът удивлява посетителите с контрастите си между двата типични пейзажи: от една страна са стърчащи планински върхове, от друга водите на язовира, които ги заобикалят. Реката, която си е пробила път между скалите е образувала тясно ждрело на места достигащо 400 метра дълбочина. Тук се намира един от най-екстремните маршрути в света – „Пътя на краля”, в момента е затворен за посетители поради реконструкции. Построен в началото на миналия век, пътеката е широка около метър, реално виси между земята и небето по отвесната стена на каньона и свързва два водопада. Получава името си, когато испанския крал Алфонсо XIII през 1921 г. преминава през нея. Маршрута ще бъде възстановен в оригиналния си вид по проект на стойност 9 милиона евро и ще се превърне в една от най-големите туристически атракции в района. Има три основни екопътеки в парка за разходка, маркирани и със сравнително лесни маршрути. В близост е градчето Алора, типичен представител на „белите села” – белосани къщи и лимонови дръвчета. Стръмните калдъръмени улички водят към площада, където се намира впечатляваща църква от 17 век. Алора е бил дом на Сервантес и е родното място на специфичен стил във фламенкото. Любовта към музиката и танца, местните хора изразяват чрез фестивали. Може да се изкачите пеша от площада до старата крепост с история започващата от финикийците, преминаваща през римляните и маврите. Понеделник е пазарен ден и града оживлява от продавачи и купувачи.

Беналмадена

Беналмадена е уникално по рода си пристанище и жилищен комплекс, част от Коста дел Сол. Намира на 12 километра от Малага и е построено с уникална архитектура, която преплита в себе си индийски, арабски и андалуски стил. Изкуствените острови с жилищни сгради и кейове придават още по-специален чар на мястото. Пристанище Беналмадена е отличено два пъти с награда за най-добро пристанище в света и предлага на своите поситители всякакви услуги и развлечения от най-висок клас. Тук се намира и най-голямата ступа (будистки монумент съдържащ реликви и носещ благоденствие на хората) в западния свят, висока 33 метра. Други атракции в града са аквариума „Sea Life”, увеселителен парк „Тиволи”, ледената пързалка или за да разнообразите деня си просто може да вземете лифта, който ще ви отведе до най-високата точка на крайбрежието за около 15 минути. На около 800 метра надморска височина се разкриват не само прекрасни гледки към Коста дел Сол, но и към планината Сиера Невада с покрити със сняг върхове през зимата, а в ясни дни ще видите Гибралтар и бреговете на Африка.