Музей на ледените фигури и аквариум „Тюркуазу“ – Истанбул

Има едно място, което трябва да включите във вашия маршрут, ако посещавате Истанбул – името му е „Форум Истанбул“. Там ще изживеете две приключения за  малки и големи, ако посетите музея на ледените фигури и аквариума „Тюркуазу“, които се помещават в сградата на самия  търговски център.

 

magic ice museum

Скулптора на викингска лодка с дължина осем метра

Музеят на ледените фигури е първият по рода си на такава географска ширина с топъл климат. Идеята за създаването му е вдъхновена от полюсите на планетата, на които минусовата температура е независима от сезоните. За изграждането му са използвани 170 тона лед, част от които са доставени от Швеция, а стойността на проекта e 20 милиона долара. Музеят отваря врати с разкази за легендарните викинги, ледени къщи, северното сияние и скандинавската природа. Освен тематичните експозиции от ледени фигури, осветени със светлини, музеят разполага с витаминен бар, в който ще ви предложат полезни напитки по специални норвежки рецепти в чаши от лед. Също такa ще имате възможност сами да направите малки ледени фигури с помощта на скулптор. Температурата, която се поддържа в музея е минус пет градуса, но не се притеснявайте дори да го  посетите през лятото, на входа ще ви дадат специални ескимоски костюми. Експозициите се сменят на всеки шест месеца. Входната такса е 22 турски лири за възрастни, 17 турски лири за деца и хора над 65 години.

 

 

аквариум Тюркуазу

Осемдесет метров подводен тунел в аквариума "Тюркуазу"

„Тюркуазу“, един от най-големите аквариуми в света, ни разкрива магията на подводния свят.  Там живеят хиляди обитатели, сред които акули, гигантски скатове, корали, пирани и октоподи. „Тюркуазу“ е разделен на тематични сектори с  29 аквариума, като най-големия от тях е с вместимост 5,5 милиона литра вода. Под него преминава 80 метров прозрачен тунел, който ще ви накара да се почувствате все едно, че сте на дъното на океана. Ще можете да се насладите на панорамния прозорец с 270° гледка или да преминете през коридора с тема тропически гори, където има  води донесени от Амазонка и река Меконг във Виетнам. В друг басейн живеят раци с тяло подобно на конска подкова. Те са едни от най-старите обитатели на планетата, около 100 милиона години преди динозаврите. Посетителите могат да ги изследват съвсем от близо, да ги докоснат или дори да ги извадят от водата. Аквариумът „Тюркуазу“ предлага още много вълнуващи преживявания, като гмуркане с акулите или други такива с образователна цел. Няма да ви разказваме повече, за да  изживеете сами това приключение и да останете изненадани. Входната такса е 26 турски лири за възрастни, за деца до 16 години, възрастни над 65 и студенти 18 турски лири. Предлагат се и семейни билети за родители с две деца на стойност 75 турски лири.

Ако решите да посетите Истанбул чрез организирано пътуване или екскурзия, повечето туристически агенции предлагат в своите програми посещение на търговския център. Ако сте решили да пътувате сами, направето го в последния ден, когато си тръгвате, защото търговския център  се намира извън централната част на града, в отбивка на дясно по магистралата за България. Това е една чудесна възможност да комбинирате пазаруване с разглеждането на най-модерните нови забележителности в града. Във „Форум Истанбул“ се намират  няколко магазина на големи вериги включително  и ИКЕА , тъй като това е един от най-големите търговски центрове в Европа. Молът разполага с чудесен етаж за хранене, ние ви съветваме да се отбиете във веригата за хранене  HD Iskender, където в менюто за основно се предлага само едно единствено ястие – искендер кебап. Заведението се е специализирало изключително в приготвянето му, порциите са големи, вкусни и относително евтини.