2013

май

9
 

ЕКСКУРЗИЯ ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ – от Варна, Бургас и Добрич

Тръгване:

 • 03:00 от Добрич– паркинга на хотел България за дата 24.05.2013
 • 04:00 от Варна – ул. „АНТИМ I“
 • 06:00 от Бургас – бензиностанцията „OMV“ / срещу „Макдрайв“ /

Първи ден
Варна – Чанаккале – Троя – Айвалък (Саръмсаклъ)
Отпътуваме към границата с Република Турция. Преминаваме през европейската и част пролива Дарданели, свързващ Мраморно и Егейско море. Преминаваме пролива при град Чанаккале, град с древна история. Там се намира и Троянският кон, подарен от актьора Брад Пит след снимките на филма Троя. Посещение на  древния град Троя, който се идентифицира с Омировата Троя (входния билет се заплаща по желание допълнително – 15 турски лири).
Настаняване в хотел в района на Айвалък. Вечеря (без включени напитки). Нощувка.

Втори ден
Айвалък (Саръмсаклъ) – Бергама – Асклепион – Мармарис
Закуска. Отпътуваме към Бергама, който в древността се е наричал Пергам
- Бергама- градът, който през древността е бил гръцки и римски културен център – Пергамон. Избран е от Лизимах-един от пълководците на Александър Велики за съхраняване на неизброимите му богатства, известен още и с величествения храм на Зевс /входния билет се заплаща по желание допълнително -20 турски лири+ билет за лифт 12 турски лири/.
Измежду бележитите руини на Бергама ще видим:
-светилището на Асклепий – храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, (входния билет се заплаща по желание допълнително – 15 турски лири)
И ще преминем покрай комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. Продължаваме към Измир по посока курорта Мармарис – по път ще се любуваме на причудливи планински пейзажи, природни каменни образувания, фабрики за турски мрамор и масиви от маслинови дървета. Привечер пристигаме в Мармарис. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Трети ден
Мармарис
Закуска. Обзорна екскурзия на Мармарис – курортната част с красиви хотели, магазини и кафенета, квартала на богатите – Ичмелер, паметника на Ататюрк, крепостната стена, построена по времето на Сюлейман Великолепний. Посещение на фабрика за кожени изделия с модно ревю, магазин и фабрика за производство на рахат локум. Свободно време за плаж и почивка или допълнителна екскурзия по желание. Обяд. Вечеря. Нощувка.

Четвърти ден
Мармарис
Закуска. Обяд. Вечеря. Свободно време за плаж и почивка или допълнителна екскурзия по желание. Нощувка.

Пети ден
Мармарис
Закуска. Свободно време за плаж и почивка или допълнителна екскурзия по желание. Вечеря. Нощувка.

Шести ден
Мармарис-Кушадасъ
Закуска. Отпътуваме за Кушадасъ – един от красивите морски курорти разположен на Егейско море, наречен още „Птичият остров”, дал името на града (Kuş турски – птица; ada турски – остров). Обзорна обиколка на града. Настаняване в хотел след 14ч. Свободно време. Вечеря (буез включени напитки). Нощувка.

Седми ден
Кушадасъ -Ефес –Къщата на Дева Мария – хълма „Трапезата на Дявола” – Айвалък (Саръмсакли)
Закуска. Отпътуваме към древния град Ефес и къщата на Дева Мария с лечебния извор и стената на желанията. Папа Павел VI е обявил това място за второ свещено след Божи гроб в Йерусалим и затова се смята, че всеки бил на поклонение тук е половин хаджия. /входния билет се заплаща по желание допълнително– 12 турски лири /.
Следва на посещение на древния град Ефес- град легенда, един от най-запазените древни мъртви градове, азиатска столица по време на Августовското управление – център на търговията, признат за един от петте най-важни градове в империята /входния билет се заплаща по желание допълнително – 20 турски лири/.
Продължаваме за град Айвалък, заобиколен от маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от турския зехтин. Фотопауза при хълма „Трапезата на Дявола”, от където се открива панорамна гледка към гръцкия о-в Лесбос. Вечеря (без включени напитки). Нощувка.

Осми ден
Айвалък (Саръмсакли)- о-в Джунда- Чанаккале- Къркларели (Лозенград)
Закуска. Отправяме към Айвалък, през центъра на града с типична гръцка архитектура, посещаваме о-в Джунда, който е известен с градинските си кафенета. Отправяме се към Чанаккале от където с ферибот ще преминем пролива Дарданели и отпътуваме за България. Кратък престой в Къркларели (Лозенград) с посещение на един от големите магазини от веригата „Кипа“. Връщане в Бургас и Варна около полунощ.

Цената включва:

 • транспорт с туристически автобус /климатик и видео /
 • пътни,магистрални,фериботни, гранични такси и паркинг
 • 3 All Inclusive и 1 НВ (нощувка, закуска, обяд и вечеря) в Мармарис в хотел 3*
 • 2 НВ нощувки, закуски и вечери в Айвалък в хотел 3*
 • 1 НВ нощувка, закуска и вечеря в Кушадасъ в хотел 3*
 • обзорна екскурзия на Мармарис и Кушадасъ
 • посещение на остров Джунда и хълма”Трапезата на Дявола“ през Айвалък
 • екскурзия до древния Ефес и \“Дома на Дева Мария\“ /заплаща се само входния билет /
 • екскурзия до древния град Троя/заплаща се само входния билет /
 • екскурзия до град Бергама и Асклепион /заплаща се само входния билет /
 • медицинска застраховка
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут

Цената не включва:

 • доплащане за отпътуване от Добрич – 10 лв
 • по желание доплащане за хотел 4* в Мармарис

Допълнителните екскурзии по време на почивката в Мармарис:

 • екскурзия до Памуккале – 45 евро
 • екскурзия до остров Родос – 50 евро
 • екскурзия с кораб и лодки по река Далян – 30 евро
 • турска вечер с фолклорна програма в ресторант \“Керван Сарай\“ – 25 евро

Входни такси за обектите по програмата

 • древния град Троя – 15 турски лири
 • древния град Ефес – 20 турски лири
 • къщата на Дева Мария  – 13 турски лири
 • Бергама – 20 турски лири, 13 турски лири за лифт
 • Асклепион – 15 турски лири

Описание на допълнителните екскурзии от Мармарис:
Памуккале
Това е природен феномен, уникална в целия свят. От  Памуккале (Хиераполис) извира минерална и лековита вода с температура  37°C, като създава изключително красиви форми, каскади и басейни.. Горещите извори са били използвани римско време за терапевтични нужди. Освен термалния комплекс със своите мотели и минерални басейни в Памуккале са вплетени и руините на древния град Хиераполис и цялата тази красота е разположена върху плато.
Екскурзията е целодневна с включени: транспорт с турски автобус, местен екскурзовод на български език, обяд, входни такси.
Екскурзия с кораб и лодки по река Далян
Екскурзия по река Далян с кораб и лодки по течението на реката минаващи през лабиринт от тръстика. В скалите над реката са разположени Карийските гробници издялани в канарата която се извисява зад обраслата с трастики река. Ще видим останките на древния град Каунос с византийска базилика, масивна римска баня и добре запазен театър от VІ век преди Христа изсечен в планинския склон. Ще посетим плажът Истузу, разположен на пет мили покрай средиземно море от едната страна и лагуна с прясна вода от другата. Тук морските костенурки Карета, достигащи големина до един метър, снасят яйцата си през юни и юли.
Екскурзията е целодневна с включени: трансфер от хотела до пристанището и обратно, билет за кораба и лодките, обяд .
Екскурзия до остров Родос
Пътува се 50 минути път с катамаран от Мармарис до Родос . Островът е известен с Родоския  колос, който е представлявал бронзова статуя на бог Хелиос, разрушена от земетресение.  Разглеждане на модерното търговско пристанище, античната част на острова включваща частични останки от храмове, театъра, стадиона, одеона, главния площад. Почти недокосната от времето се извисява над града рицарската крепост, а средновековният град и четири километровата крепостна стена,обграждаща стария град със средновековна архитектура.
Екскурзията е целодневна с включени: трансфер от хотела до пристанището и обратно, билет за катамаран, гранични такси (не е включен обяд).

 

 

 

Цена: 455 лв

Дни: 8 дни / 7 нощувки

Дестинация: Турция

 

Запитване за офертата:

Не сте попълнили задължителните полета !

Не сте въвели валиден e-mail !